Aeropress

visibility 15 Views comment 0 comments person Posted By: Jakub Točoň list In: Alternativní přípravy kávy

Aeropress

Aeropress je vcelku mladý vynález a jeho obliba stále roste. Příprava kávy v Aeropressu probíhá vyvinutím tlaku na píst a po celou dobu extrakce je umletá káva v kontaktu s vodou, tudíž má připravený nápoj velmi vyrovnanou chuť. Tento způsob přípravy kávy je velmi jednoduchý, rychlý a jako bonus se Aeropress dobře čistí.

Klasický způsob
přípravy kávy v Aeropressu

  1. Do Aeropressu vložíme papírový filtr.

  2. Položíme Aeropress na šálek do kterého budeme nápoj připravovat a propláchneme filtr horkou vodou (vodu samozřejmě vylijime).

  3. Nameleme cca 17 g čerstvě upražené kávy. Zvolíme středně hrubé mletí.

  4. Zalijeme kávu vodou o teplotě cca 93°C

  5. Počkáme 10 sekund a promícháme.

  6. Vložíme píst (je dobré jej navlhčit) a plynulým tlakem protlačíme kávu do šálku.

 

Obrácený způsob
přípravy kávy v Aeropressu

  1. Postavíme Aeropress na píst (píst musí být vsunut do těla).

  2. Přidáme čerstvě namletou kávu v množství cca 17-20 g. Zvolíme hrubé mletí.

  3. Kávu zalijeme asi třetinou vody o teplotě cca 84°C, promícháme a dolijeme zbytkem vody.

  4. Necháme kávu extrahovat 30 sekund až 2 minuty dle chuti. 

  5. Zašroubujeme filtr s držákem sítka a rychle otočíme na šálek.

  6. Plynulým tlakem protlačíme kávu do šálku.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published