Aeropress
Aeropress
Aeropress je vcelku mladý vynález a jeho obliba stále roste. Příprava kávy v Aeropressu probíhá vyvinutím tlaku na píst a po celou dobu extrakce je umletá káva v kontaktu s vodou, tudíž má připravený nápoj velmi vyrovnanou chuť. Tento způsob přípravy kávy je velmi jednoduchý, rychlý a jako bonus se Aeropress dobře čistí.
Klasický způsob
přípravy kávy v Aeropressu
- Do Aeropressu vložíme papírový filtr.
- Položíme Aeropress na šálek do kterého budeme nápoj připravovat a propláchneme filtr horkou vodou (vodu samozřejmě vylijime).
- Nameleme cca 17 g čerstvě upražené kávy. Zvolíme středně hrubé mletí.
- Zalijeme kávu vodou o teplotě cca 93°C
- Počkáme 10 sekund a promícháme.
- Vložíme píst (je dobré jej navlhčit) a plynulým tlakem protlačíme kávu do šálku.
Obrácený způsob
přípravy kávy v Aeropressu
- Postavíme Aeropress na píst (píst musí být vsunut do těla).
- Přidáme čerstvě namletou kávu v množství cca 17-20 g. Zvolíme hrubé mletí.
- Kávu zalijeme asi třetinou vody o teplotě cca 84°C, promícháme a dolijeme zbytkem vody.
- Necháme kávu extrahovat 30 sekund až 2 minuty dle chuti.
- Zašroubujeme filtr s držákem sítka a rychle otočíme na šálek.
- Plynulým tlakem protlačíme kávu do šálku.
Leave a comment