Anaerobní káva

visibility 10 Views comment 0 comments person Posted By: Jakub Točoň list In: Způsoby zpracování kávy

Anaerobní káva je výběrová káva, která prošla fermentací bez přístupu kyslíku. Tento inovativní způsob zpracování kávových třešní výrazně ovlivňuje výslednou chuť kávy, činí ji komplexnější a často překvapivě ovocnou.  

☕ Co je anaerobní fermentace kávy?

Anaerobní fermentace je proces, při kterém se kávové třešně fermentují ve vzduchotěsných nádobách bez přístupu kyslíku. Tím se mění chemické procesy uvnitř kávových zrn, což se následně odráží v jejich jedinečném chuťovém profilu.  

? Jak probíhá anaerobní fermentace?

    1.    Sklizeň a třídění: Zralé kávové třešně se ručně sklízejí a třídí. 

    2.    Fermentace: Třešně se umístí do hermeticky uzavřených nádob, kde probíhá fermentace bez přístupu kyslíku. Tento proces může trvat od 12 do 96 hodin.   

    3.    Sušení: Po fermentaci se zrna suší tradičními metodami. 

? Jak chutná anaerobní káva?

Kávy zpracované anaerobní fermentací se vyznačují výraznými ovocnými, sladkými a kořeněnými tóny. Můžete v nich najít příchutě jako pomeranč, ananas, meloun, ale i neobvyklé kombinace koření, likérů nebo dezertů.   

? Kde ji ochutnat?

Anaerobní kávy jsou stále populárnější a najdete je v nabídce mnoha výběrových pražíren. Například káva z Indonésie zpracovaná touto metodou nabízí tóny pomerančů, hořké čokolády a tropického ovoce.  

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published